czwartek, 17 lipca 2014

Sandacz smażony


Gdy za oknem szaro i deszczowo - polecam przygotować smażonego sandacza. Ryba smakuje wyśmienicie, a jej białe i soczyste mięso jest naprawdę pyszne! Po przesmażeniu skropcie ją sokiem z cytryny, dzięki temu ryba będzie bardziej wyrazista.


Składniki:

1 wypatroszony sandacz
sok z połowy cytryny
sól
pieprz
przyprawa do ryby
olej do smażenia
mąka pszenna do obtoczenia


Rybę umyć, osuszyć i pozbawić łusek (np. za pomocą nieostrej części noża) i pokroić w zgrabne dzwonki. 


Przygotowane kawałki sandacza posolić, popieprzyć i posypać przyprawą do ryb. Na patelni rozgrzać olej, a przed samym smażeniem każdy kawałek ryby obtoczyć w mące.


Smażyć  z dwóch stron na średnim ogniu, tj. tak długo aż ryba zmieni kolor i będzie lekko złota. Po usmażeniu każdy kawałek położyć na serwetce, aby tłuszcz wyciekł z ryby. Sandacz najlepiej smakuje, gdy jest ciepły. 


Drukuj przepis