piątek, 26 grudnia 2014

Galaretkowiec - ciasto na zimno z galaretkami i jogurtem


Galaretkowiec to ciasto na zimno, które wygląda bardzo efektywnie, a zarazem nie wymaga użycia piekarnika ani robota kuchennego. Ciasto idealne dla osób, które lubią lekkie smakołyki, ponieważ nie zawiera śmietany ani masła. Galaretkowiec to ciasto, które pasuje na świąteczny stół jak i sylwestrową imprezę. Przepis dodaje do akcji Lekkie święta



Składniki na dużą blachę*:
4 galaretki o różnych smakach i kolorach, np. pomarańczową, agrestową, cytrynową i o smaku owoców leśnych 
1 duży jogurt naturalny (350 g)
1 duży jogurt grecki (500 g)
ewentualnie 2-3 łyżki cukru pudru
6-7 łyżeczek żelatyny + 1/3 szklanki wrzącej wody


Dzień wcześniej przygotować galaretki. Każdą osobno rozpuścić w 350 ml wrzącej wody. Wstawić do lodówki. Gdy stężeje pokroić w zgrabną kostkę. Żelatynę zalać 1/3 szklanką wrzącej wody i rozpuścić ją. Odstawić w chłodne miejsce, aż do przestygnięcia. Jogurt grecki i naturalny przełożyć do miski. Dodać cukier puder i żelatynę. Za pomocą trzepaczki wszystko ze sobą połączyć. Na sam koniec dodać pokrojone w kostki galaretki. Ponownie, np. za pomocą łyżki wszystkie składniki ze sobą połączyć. Przełożyć do naczynia i wstawić do lodówki. Podawać dopiero wtedy, gdy masa stężeje. 



*do przygotowania galaretkowca użyłam 2 małych blach - tortownicy 18 cm i małej keksówki (wcześniej wyłożyłam ją folią przezroczystą, aby ciasto w łatwy sposób wyjąć z formy)

Drukuj przepis