sobota, 17 stycznia 2015

Schab w sosie własnym (danie z szybkowaru)

 

Parę miesięcy temu pokazałam Wam przepis na schab w sosie własnym, który możecie przygotować w zwykłym garnku. Jeżeli cenicie swój czas i lubicie aromatyczne sosy to spróbujcie przygotować poniższe danie w szybkowarze. Naprawdę będzie zachwyceni miękkością mięsa i smakiem sosu.

Składniki:
1/2 kg schabu bez kości
sól, pieprz
papryka ostra
1 cebula
olej do smażenia
1,5 szklanki wody


Mięso umyć, osuszyć, lekko rozbić i przyprawić (solą, pieprzem, ostrą papryką). Do garnka wlać odrobinę oleju i przesmażyć (dosyć mocno) przygotowane kawałki schabu. Pamiętajcie, im mocniej przesmażycie mięso tym sos będzie ciemniejszy. Gdy mięso będzie przesmażone do garnka wlać wodę (około 1,5 szklanki - musi przykryć mięso, ewentualnie dolać trochę więcej wody) i dodać surową cebulę pokrojoną w ćwiartki. 


Następnie do garnka wlać 1,5 szklanki wody i  Zamknąć pokrywę od szybkowara. Wybrać 2 poziom ciśnienia (czyli mięso musi się dusić w wysokim ciśnieniu) i czekać, aż wskaźnik ciśnienia wyskoczy do góry, a z zaworu ciśnieniowego zacznie wydobywać się para. Gaz zmniejszyć. Czas zaczynamy liczyć od momentu, gdy z zaworu ciśnieniowego zacznie wydobywać się para (stałym strumieniem!). Gotować 25 minut. Po tym czasie otworzyć szybkowar. Najlepiej ustawić zawór ciśnienia w pozycji dekompresji i poczekać kilka minut, aż wydostanie się cała para. Wyjąć mięso oraz cebulę i zagęścić sos (tzn. do szklanki wsypać 2 łyżki mąki i rozmieszać je w 1/4 szklance wody; przygotowaną masę wlać do gotującego się sosu i wszystko ze sobą połączyć). Pod sam koniec dodać kawałki mięsa i jeszcze chwilę gotować.


Danie przed gotowaniem

Gotowy schab (bez zaciągniętego sosu)

4 komentarze:

  1. Na liście składników jest 1,5 szklanki wody. Natomiast w samym przepisie to 1,5 szklanki pojawia się dwa razy. Coś tu się rozjeżdża.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, w opisie wkradł się błąd. Powinno być tylko raz 1,5 szklanki wody. Ps. najlepiej wlać tyle wody, aby mięso było nią przykryte i podczas gotowania nie wysuszyło się. Wiadomo wszystko zależy od wielkości użytego garnka i grubości pokrojonych kawałków schabu. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Czy zamiast wody można dodać rósołu?

    OdpowiedzUsuń