poniedziałek, 22 czerwca 2015

Sałatka gyros (warstwowa)


Sałatka gyros to numer jeden na wszelkiego rodzaju imprezach. Sałatka szybka do przygotowania. Ładnie się prezentuje i świetnie smakuje. Na pewno każdy z Was jadł taką sałatkę - niektórzy nie łączą ketchupu i majonezu, a jeszcze inny łączą poszczególne warstwy sosem czosnkowym. Poniżej prezentuje Wam moją wariację na temat sałatki gyros.



Składniki:
1/2 kapusty pekińskiej (0,5 kg)
3 pojedyncze piersi z kurczaka (niecały kilogram) 
3 czerwone cebule
3/4 słoika ogórków konserwowych
1 puszka kukurydzy
1 mały słoik majonezu
ketchup
przyprawa gyros
sól, pieprz
olej

do dekoracji
 pomidorki koktajlowe
kilka plasterków czerwonej cebuli


Na samym początku piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Mięso przyprawić solą, pieprzem i przyprawą gyros. Całość zalać odrobiną oleju i wszystko ze sobą połączyć. Przyprawione mięso odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie cebulę obrać i drobno posiekać. Ogórki drobno pokroić. Kapustę posiekać. Kukurydzę odcedzić. Mięso przesmażyć na rozgrzanej patelni. Ostudzić. Na sam koniec sałatkę układać warstwami. Wierzch sałatki udekorować połówkami pomidorków koktajlowych i plasterkami czerwonej cebuli. Sałatkę przed podaniem schłodzić w lodówce.

Poszczególne warstwy:
usmażone piersi z kurczaka
majonez
cebula
ogórki 
kukurydza
majonez wymieszany z ketchupem
kapusta pekińska




Drukuj przepis