środa, 22 lipca 2015

Gofry


Gofry to przekąska na słodko, którą jesteście w stanie przygotować z łatwo dostępnych składników i już w ciągu 30 minut możecie delektować się ich pysznym smakiem. Gofry z poniższego przepisu są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Przed podaniem polecam posypać je cukrem pudrem i podawać z sezonowymi owocami. 



Składniki na 6-8 gofrów:
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1 i 1/3 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
2 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
szczypta soli


Mąkę, proszek, cukier puder i szczyptę soli wymieszać ze sobą. Następnie wbić jajka, wlać mleko i olej. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, np. za pomocą miksera. Przygotowane ciasto odstawić na 10-15 minut (ciasto powinno kilka minut odpocząć). Rozgrzać gofrownicę. Przed pieczeniem posmarować ją odrobiną oleju. Na gofrownicę wylać ciasto i smażyć około 3 minuty. Usmażone gofry przełożyć na kratkę (lub oprzeć o talerze), aby mogły przestygnąć. Gotowe gofry posypać cukrem pudrem i podawać z ulubionymi owocami (np. morelami, czereśniami, porzeczkami i truskawkami). 






 


Przepis ze strony kwestiasmaku.com

2 komentarze:

  1. Od samego patrzenia na obrazku jak one wyglądają aż zbiera się ślina. Postaram się je zrobić, oby tylko wyszły w miarę chrupiące. Z tym często miałem problem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Według mnie wszystko zależy od mocy gofrownicy. Aktualnie piekę gofry na urządzeniu z firmy Dezal i gofrownica z tej firmy robi niesamowitą robotę. Ps. to nie jest żadna kryptoreklama :)

      Usuń