piątek, 19 lutego 2016

Deser na zimno z jogurtem naturalnym, galaretką i truskawkami ♥


Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania deseru na zimno, który przyrządzicie z trzech składników: jogurtu naturalnego, galaretki i truskawek. Deser łatwy i bardzo smaczny :) Do przygotowania truskawkowej galaretki możecie użyć mrożonych owoców.


Składniki na 4 małe lub 2 duże desery:
1 duży jogurt naturalny (370-400 g)
1 galaretka o smaku kiwi + 100 ml wrzącej wody
1 łyżeczka żelatyny + 50 ml wrzącej wody
100 g truskawek mrożonych
3 łyżki zwykłego cukru
ewentualnie cukrowa posypka do dekoracji


Galaretkę rozpuścić w 100 ml wrzącej wody. Ostudzić. Następnie wymieszać ją z jogurtem naturalnym. Masę przelać do mniejszych szklanek. Wstawić do lodówki. W międzyczasie przygotować truskawkową galaretkę. Do rondelka dodać mrożone truskawki, wsypać cukier i wlać 2 łyżki wody. Truskawki zagotować. Gdy będą miękkie to rondelek zdjąć z ognia. Żelatynę rozpuścić w 50 ml wrzącej wodzie. Na sam koniec rozpuszczoną żelatynę wlać do masy z rondelka. Całość wymieszać ze sobą. Gdy masa jogurtowa zastygnie to wyłożyć na nią truskawki. Ponownie wstawić do lodówki. Podawać dopiero wtedy, gdy masa truskawkowa stężeje. Przed podaniem deser ozdobić cukrową posypką.