środa, 31 sierpnia 2016

Wegetariańskie kotlety schabowe (smażone sowy)


Jeżeli w Waszej okolicy rosną sowy (inaczej zwane kanie) to zachęcam do przygotowania wegetariańskich kotletów schabowych. Prosto, szybko i bardzo smacznie! Kapelusze sowy przygotowane w poniższy sposób są (oczywiście jak dla mnie) najsmaczniejsze na świecie :)


Składniki:
sowy (in. kanie; same kapelusze!)
jajko
bułka tarta
sól, pieprz
olej do smażenia


Grzyby umyć, przełożyć na durszlak. Ewentualnie przekroić na pół lub ćwiartki, aby przyspieszyć czas smażenia. Jajko wbić do głębokiego talerza, przyprawić solą oraz pieprzem i roztrzepać. Kapelusze sowy obtoczyć w jajku, a następnie bułce tartej. Czynność powtórzyć. Na patelni rozgrzać olej. Kapelusze sowy smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety przełożyć na papierowy ręcznik, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Podawać na ciepło.





 

2 komentarze:

  1. Kocham kanie strasznie bardzo, ale te małe to mi wyglądają na niejadalne czubajeczki. Pani sobie sprawdzi w atlasie i nie karmi tym dzieci. Nidgy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Pani Agnieszko za komentarz. Zdjęcia do przepisu robiłam 3 lata temu. Kanie zjedliśmy i przeżyliśmy 😊 Wszystkie okazy miały ruchome pierścienie i rosły w jednym skupisku. Jeżeli jakiś grzyb wydaje mi się podejrzany to nigdy nie trafi do posiłku. Pozdrawiam.

      Usuń