piątek, 2 września 2016

Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami





Tak jak już kiedyś pisałam - żołądki to podroby, które albo się uwielbia albo nienawidzi :) Poniższy gulasz możecie przygotować w szybkowarze lub w zwykłym garnku. Pamiętajcie o tym, że trzeba go gotować na małym ogniu tak długo, aż żołądki będą miękkie. Gulasz na bazie żołądków drobiowych z dodatkiem cebulki i pieczarek będzie świetnie smakować podany, np. z kaszą gryczaną. 





Składniki na porcję dla 3-4 osób:
0,5 kg oczyszczonych żołądków drobiowych
200 g pieczarek
1 cebula
kilka listów laurowych
kilka ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz
ostra papryka
olej

do zagęszczenia sosu
3 łyżki śmietany 30%
2 płaskie łyżki mąki pszennej
około 1/3 szklanki wody 

posiekany koperek


Żołądki umyć, ewentualnie usunąć żółtą błonę i nadmiar tłuszczu. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki pokroić w grubsze plasterki. Do garnka wlać odrobinę oleju. Następnie przesmażyć żołądki drobiowe. Całość zalać wodą, tj. tyle aby przykryła wszystkie żołądki. Dodać ziele angielskie, listki laurowe, delikatnie przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Przygotowane żołądki zagotować. Usunąć szumowinę. Następnie gotować w zwykłym garnku lub w szybkowarze.

Zwykły garnek
- dusić pod przykryciem około 1,5 godziny. 

Szybkowar
- wybrać 1 lub 2 tryb,
- gotować 30 minut (od momentu wydobywania się pary stałym strumieniem),
- zdejmowanie pokrywy poprzez naturalne opadanie ciśnienia, czyli szybkowar zdjąć z ognia i poczekać, aż pokrywka się odblokuje.

W międzyczasie na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę. Następnie dodać pieczarki. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć na średnim ogniu. 
Ugotowane żołądki wyjąć z garnka. Pokroić w paseczki. Do wywaru dodać podsmażone pieczarki z cebulką i pokrojone żołądki. Całość chwilę gotować. Dodać pokrojony koperek. Gulasz zagęścić mąką rozrobioną w wodzie oraz śmietanie (aby śmietana się nie zważyła to dodajcie do niej kilka łyżek gorącego wywaru). Ewentualnie sos posmakować i mocniej doprawić. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz