czwartek, 29 grudnia 2016

Seromakowiec


Kto ma ochotę na sernik i makowca zarazem? 😁 Dzisiaj zachęcam do upieczenia seromakowca na kruchym cieście. Ciasto jest nieco czasochłonne w przygotowaniu, ale w każdym kolejnym dniu - o wiele lepiej smakuje. Spód możecie przygotować dzień wcześniej.



Składniki na formę 20 x 40 cm:

kruchy spód
2,5 szklanki mąki pszennej
3/4 kostki masła (150 g)
1 żółtko + 1 całe jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka gęstej śmietany 18%
5 łyżek cukru pudru

masa makowa
2 szklanki suchego maku (około 300 g)
1/2 kostki roztopionego masła (100 g)
1 szklanka zwykłego cukru
100 g bakalii, np. rodzynek, orzechów
4 duże jajka

masa serowa
1 kg twarogu
3/4 kostki masła (150 g)
1,5 szklanki cukru pudru
4 jajka 
1 budyń o smaku śmietankowym

do dekoracji
cukrowe gwiazdki



Na samym początku przygotować spód: mąkę posiekać z masłem. Następnie wbić jajko, dodać żółtko, śmietanę, wsypać proszek do pieczenia i cukier. Szybko wyrobić ciasto. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Następnie przełożyć rozwałkowane ciasto. Całość nakłuć widelcem i piec 10 minut w 200ºC. W międzyczasie przygotować masę makową: mak przesypać do rondelka, zalać wodą (tak, aby była ponad mak) i gotować około 30 minut na małym ogniu. Mak ostudzić. Następnie dwukrotnie zmielić na małych oczkach. Do maku dodać roztopione masło, posiekane bakalie, wbić całe jajka i cukier puder. Za pomocą łyżki całość ze sobą wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć masę makową. Na sam koniec przygotować masę serową: twaróg dwukrotnie zmielić na małych oczkach. Białka ubić na sztywną pianę. Masło zmiksować z cukrem. Następnie stopniowo dodawać do niego żółtka i masę twarogową.   Gdy składniki połączą się ze sobą to wsypać budyń. Ponownie całość zmiksować. Na sam koniec dodać ubite białka. Całość delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na mak. Całość piec około 1 godzinę w 160ºC. (aż do zarumienienia wierzchu ciasta). Studzić w otwartym piekarniku.





Przepis STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz