czwartek, 1 czerwca 2017

Chłodnik z botwinką i jogurtem naturalnym


Chłodnik z botwinką na jogurcie naturalnym, podany z posiekanym koperkiem i ugotowanym jajkiem to pomysł na szybki, wegetariański i bardzo smaczny obiad :) Dzisiejszy przepis to pomysł na dosyć rzadki chłodnik, który idealnie smakuje! Jeżeli macie ochotę na bardziej warzywny chłodnik z botwinką to zajrzyjcie TUTAJ



Składniki na 4 porcje:
1 l wody + 2 łyżeczki domowej wegety (lub wywaru warzywnego)
400 g jogurtu naturalnego (ponad 1 duże opakowanie!)
1 duży pęczek botwinki (wraz z buraczkami)
1 łyżka masła
sok z cytryny
sól, pieprz
cukier

do podania
posiekany koperek
ugotowane jajka


Botwinkę umyć, odciąć buraczki. Liście botwinki drobno pokroić. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Upieczone buraczki obrać ze skórki i również zetrzeć na tarce. Na dno garnka dodać masło, roztopić, a następnie wsypać posiekaną botwinkę (wraz z buraczkami). Całość smażyć kilka minut, aż do miękkości botwinki. Następnie zalać wodą i dodać do niej domową wegetę. Gotować kilka minut. Przygotowaną zupę ostudzić. Na sam koniec dodać jogurt naturalny i całość doprawić cukrem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Przygotowany chłodnik przelać do miseczek i przed podaniem posypać koperkiem oraz podawać z ugotowanymi jajkami.

Od lewej: smażenie posiekanej botwinki
Po prawej: gotowanie wywaru z botwinki

Gotowy chłodnik



Drukuj przepis