piątek, 16 czerwca 2017

Szparagi w bułce tartej podane z jajkiem w koszulce


Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania szybkiego, wegetariańskiego obiadu. Wystarczy ugotować zielone szparagi, polać je bułką tartą podrumienioną na maśle, a na sam wierzch położyć jajko w koszulce. Czasami najprostsze połączenie składników...jest najsmaczniejsze :) Jeżeli szukacie innych przepisów z wykorzystaniem szparagów to zajrzyjcie TUTAJ



Składniki na 2 porcje:
2 jajka
1 pęczek zielonych szparagów
3 łyżki masła
2 płaskie łyżki bułki tartej
1 łyżka octu, np. jabłkowego
sól 



Do średniej wielkości garnka wlać wodę. Posolić ją i zagotować. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki. Do gotującej się wody włożyć szparagi. Uwaga: główki nie powinny być cały czas w wodzie! Najpierw gotować końcówki (kilka minut), a pokrywką przycisnąć wystające główki szparagów. Gdy końcówki szparagów będą już prawie miękkie to do wody włożyć całe szparagi. Gotować jeszcze 1 minutę. Ugotowane szparagi należy od razu przełożyć na talerze. Na patelni rozpuścić masło, a następnie wsypać bułkę tartą. Lekko ją zarumienić. Uwaga: szparagi powinny być jędrne i zielone. Do drugiego garnka wlać wodę (1 l). Wlać do niej ocet. Gdy zacznie wrzeć to za pomocą łyżki utworzyć wir i wbić jajko. Gotować 2,5-3 minuty na średnim ogniu (czas liczyć od momentu wlania jajka do wody). Przygotowane jajko delikatnie wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Tak samo postąpić z drugim jajkiem. Ugotowane szparagi polać bułką tartą, a na sam wierzch położyć jajko w koszulce. Danie od razu podawać, ponieważ żółtko musi być płynne. 

Od góry: przygotowywanie jajka w koszulce i rumienienie bułki tartej
 


Drukuj przepis