piątek, 2 czerwca 2017

Zupa kalafiorowa z ryżem (na drobiowym wywarze)


Zupa kalafiorowa z włoszczyzną i koperkiem to pomysł na szybki, tani, sycący i bardzo smaczny obiad. Poniższą zupę przygotowałam na wywarze z ćwiartek kurczaka, aby była jeszcze bardziej aromatyczna. Szczerze polecam! 




Składniki na porcję dla 6 osób:
2 l wody + 2 łyżeczki domowej wegety
2 ćwiartki z kurczaka
1 duży kalafior
300 g włoszczyzny (pokrojonej w cienkie słupki)
1/2 szklanki surowego ryżu + 1 szklanka wody
2 listki laurowe
kilka kulek ziela angielskiego
papryka ostra
papryka słodka
sól, pieprz

do podania
posiekany koperek


Ryż przepłukać zimną wodą, przesypać do rondelka, zalać szklanką wody i posolić. Gotować na małym ogniu, aż do wchłonięcia wody. Garnek przykryć pokrywką i pozostawić do ostygnięcia. Do drugiego garnka wlać 2 l wody, dodać umyte ćwiartki kurczaka, liście laurowe, ziele angielskie i wsypać odrobinę soli oraz pieprzu. Gotować, aż do miękkości kurczaka. Następnie wsypać pokrojoną włoszczyznę, ugotowany ryż, dodać domową wegetę, wsypać ostrą oraz słodką paprykę i całość gotować, aż do miękkości warzyw. Kalafiora umyć, odciąć głąb, a różyczki drobniej pokroić. Na sam koniec, do zupy dodać kalafiora i gotować kilka minut na małym ogniu (uwaga - nie gotujcie zbyt długo, ponieważ kalafior ma zachować swój kształt i ma być lekko chrupiący!). Przygotowaną zupę posmakować i ewentualnie doprawić. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem. 





Drukuj przepis